DE SEKS STØRSTE TALENTENE I NORSK 2.DIVISJON (OPPDATERT)

I forbindelse med NFF sin kåring av årets Post-Nord talent har Fotballkanalen har plukket ut det vi mener er de seks største talentene i 2.divisjon 2016. Kriteriene for å komme med på vår liste er at man holder junioralder, er fra Norge og spiller i en klubb som ikke tilhører de to øverste nivåene(utelukker spillere på 2.lag).

Navn:
Ridouan Essaeh

Klubb:
Skeid

Posisjon:
Back

Født:
1998

Talentfabrikken Skeid ble kjent som en pålitelig produsent av fotballtalenter da de på kort tid sendte Moa og 2 x Daniel (Fredheim Holm og Braaten) videre til storebror Vålerenga og RBK på starten av 2000-tallet. Etter at landslagspillerne André Hansen og Haitam Alesaami gikk gradene i Oslo-klubben noen år senere har det nå vært stille på fabrikken en stund. Med et fundament lagt av ungdomstrenere med et hjerte for klubb og spillerutvikling bygger nå langt mer kjente Tom Nordlie videre på Skeids stolte historie. Årets Skeid-lag er proppfullt av talent og aller mest spennende er lagets høyreback Ridouan Essaeh. Den lynhurtige backen kom til Skeid fra moderklubben Bjørnholt som 14-åring og debuterte høsten 2014 for Skeid i 2.divisjon. Essaeh er en offensiv backtype som er meget god 1 mot 1, og bruker sin ekstreme hurtighet både til å forsvare seg og å angripe. Han har allerede utmerket seg nok til å få landskamper for både G16 og G18-landslaget og vi tror det er tidsspørsmål før vi får se Skeids juvel spinne ut av fabrikken og videre til en Tippeliga-klubb.

Se statistikk og spillerprofil her: Ridouan Essaeh

Oppdatert: Etter å ha prøvespilt for flere klubber i både OBOS-ligaen og Tippeligaen bestemte Essaeh seg for å signere ny kontrakt med Skeid. Dermed blir han værende minst en sesong til i 2.divisjon.

Navn:
Felix Horn Myhre

Klubb:
Ullern IF

Posisjon:
Sentral Midtbane

Født:
1999

På tross av sin unge alder er Felix Myhre allerede en godt etablert seniorspiller med solid erfaring fra både klubb og landslag. Merkelappen «sentral midtbanespiller» passer Myhre godt, da han stort sett involverer seg i alle lagets angrep fra sin midtbaneposisjon. En spiller som alltid vil ha ballen og som med eminente nær-teknikk, høy treffprosent og kloke valg svært sjelden gjør feil. Som 15-åring herjet Myhre rundt med slitne seniorspillere på et Ullern-lag som rykket opp fra 3. til 2.divisjon i 2014. I sin debutsesong i 2.divisjon ble den tekniske midtbanespilleren kjapt en av klubbens viktigste spillere, og med kapteinsbindet på armen gjennom et helt år på G16.landslaget har større klubber allerede begynt å vise interesse. Tyske Freiburg har flere ganger invitert Myhre over på prøvespill og han har jevnlig trent med Strømsgodsets A-lag gjennom klubbens hospiteringsordning. 2016 skulle bli året der Felix Myhre virkelig skulle ta det store steget, men istedenfor ble det et steg tilbake ettersom en meniskskade i kneet spolerte årets sesong etter bare tre kamper. Vi er sikre på at han kommer tilbake sterkere enn noen gang og gleder oss til å se mer av Ullerns unge hærfører de neste årene.

Se statistikk og spillerprofil her: Felix Horn Myhre

Oppdatert: Myhre fikk tilbud om kontrakt med Vålerenga i vinter og signerte. Dermed snappet VIF og Ronny Deila unggutten foran nesa på rivalen Strømsgodset, og håper nå at de kan utvikle midtbanespilleren som den neste Sander Berge.

Navn:
Mads Berg Sande

Klubb:
FK Fyllingsdalen

Posisjon:
Sentral Midtbane

Født:
1998

Da FK Fyllingsdalen på sensasjonelt vis vant NM-gull for juniorlag i 2013 satt 14-år gamle Mads Berg Sande på benken og fikk se sine medspillere snu 0-2 til 3-2 over den store forhåndsfavoritten Rosenborg. Mange av troppens spillere har i ettertid enten lagt opp eller forsvunnet til klubber på høyere nivå. En av få som ble igjen i klubben var unge Mads Berg Sande. Vadmyra-gutten har lenge vært satset på i dalen og spilte nær sagt samtlige kamper for Fyllingsdalen i 2015-sesongen. Med sine gode basisferdigheter, fotballforståelse og evne til å skape sjanser fremover i banen har han også gjort seg bemerket på landslagsnivå med spill for både G16, G17 og G18-landslaget. Både Brann og Sogndal har lenge ønsket å knytte til seg midtbanespilleren, men enn så lenge blir han i Fyllingsdalen hvor han får spilletid og mulighet til å utvikle seg videre i 2.divisjon.

Se statistikk og spillerprofil her: Mads Berg Sande

Oppdatert: Sande var på prøvespill hos Brøndby men har nå signert for 2.divisjonsklubben Fana hvor han skal fortsette å utvikle seg etter nedrykket med FKF. Både Åsane og en ikke navngitt tippeligaklubb skal ha vært i dialog med unggutten som istedenfor valgte et nytt år i 2.divisjon.

Navn:
Tore Sørås

Klubb:
Follo FK

Posisjon:
Sentral Midtbane

Født:
1998

Man kan si mye om Follo og alt som har skjedd i klubben de siste årene. Opprykk, nedrykk, økonomisk trøbbel og kampfiksing. I Ski har de vært med på det meste. Etter fjorårets Hollywood-avslutning på Obosligaen rykket Follo nok en gang ned til 2.divisjon. Denne gangen fikk det store konsekvenser med trener Hans Erik Eriksens avgang og en hel spillergruppe som forsvant. Follo har derfor vært tvunget til å satse på unge, lokale spillere noe som har medført at en rekke juniorspillere ble hentet opp og har fått tillit i årets sesong. Tore Sørås var et ukjent navn for de aller fleste både i og utenfor Follo i fjor, men etter en vinter hvor Sørås tidvis herjet i treningskamper mot lag fra Tippeligaen og OBOS-ligaen, har 18-åringen omtrent spilt hvert eneste minutt for de lyseblå. En boks-til-boks spiller som dekker store rom og løper mye uten ball. Etter å ha gått gradene i klubben med «follosofien» er Sørås også svært ballsikker og har et fantastisk driv med ballen i beina. Vi har også fått bekreftet fra kilder i klubben at speidere fra både norsk eliteserie og en portugisisk klubb(!) har vært på Ski stadion i år, hovedsakelig for å ta en nærmere titt på det som trolig blir den neste spilleren Follo sender opp i divisjonssystemet.

Se statistikk og spillerprofil her: Tore Sørås

Oppdatert: Sørås er fortsatt under kontrakt med Follo FK og forventes å bli en nøkkelspiller for de lyseblå i 2.divisjon avdeling 1 også i neste sesong.

Navn:
Emil Holst

Klubb:
Ham-Kam

Posisjon:
Keeper

Født:
1997

Keepere må ofte vente til de blir godt opp i tjueårene før de får smake på toppfotball-erfaring, og det å vente på muligheten er ofte en ung keepers største utfordring. Ham-Kams unge burvokter Emil Holst derimot fikk tidlig muligheten til å vise at han kunne stoppe skudd med både hender og bein. Som 2.keeper på Ham-Kam i 2013 måtte han i ilden på det nest øverste nivå allerede som 16-åring da 1.keeper Lars Øvernes hadde karantene. Samme vinter hadde han holdt nullen mot Ull/Kisa i en treningskamp, og trenerteamet hadde ingen betenkeligheter med å stole på unggutten som blir beskrevet som et mentalt råskinn. 2-0-tapet for opprykksjagende Bodø/Glimt ble den første av mange 1.divisjonskamper på Holst som året etter fikk hele ni kamper fra start i den begredelige nedrykksesongen der økonomiske utfordringer gjorde at så godt som hele spillerstallen forsvar underveis i sesongen. For Holst ble dette verdifull kamptrening mot god motstand og Ham-Kam skjønte at det var lurt å investere i sitt unge keepertalent. I dag fremstår Holst som en bunnsolid sisteskanse for et topplag i 2.divisjon. Han er sterk mentalt, god 1 mot 1 og en eminent skuddstopper, på tross av at han ikke er blant de høyeste keeperne. Han leverer også innimellom enkeltkamper hvor han fremstår helt utilnærmelig, blant annet i en av årets treningskamper mot FFK i LSK-hallen hvor Holst på egenhånd holdt Kamma inne i kampen og leverte noen redninger som gjorde at undertegnede har holdt et øye på Kammas nummer 1 i hele år. Emil Holst holder fortsatt junioralder og har en lang karriere på toppnivå foran seg.

Se statistikk og spillerprofil her: Emil Holst

Oppdatert: Holst fikk mye tillit for et Kamma lag som plukket mye poeng i høstsesongen. Allikevel ønsket man å hente inn en mer rutinert keeper på Briskeby og dermed har den unge sisteskansen gått på utlån til Brummundal hvor han får stå fast i en hel sesong for et Dala-lag som kommer til å kjempe med nebb og klør for å overleve.

Navn:
Andreas Solstrand Fossli

Klubb:
Byåsen

Posisjon:
Back/Kant

Født:
1997

Andreas Strand Fossli er ikke en spiller vi i redaksjonen kjente spesielt godt til, men etter å ha sett en unggutt som leverte minst to klasser bedre enn sine jevnaldrende motspillere på RBK 2, fikk vi øynene opp for Byåsens nye stjerne. Fossli, som har vært innom en rekke klubber i Trondheim i løpet av sin ungdomskarriere, er kjent for å tilpasse seg nye nivåer på kort tid og vi tror det ikke er lenge til han kommer til å få prøve seg på et nytt et. Han har også tatt meg seg sine ballferdigheter inn på parketten og kan skilte med europacupkamper i futsal for eliteserielaget Vegakameratene. Av lagkamerater i Byåsen blir han beskrevet som en fysisk maskin med en rå mental innstilling som gjør han vanskelig å møte i dueller på banen. Andreas Fossli har nå tatt steget til å bli en av de viktigste brikkene på årets Byåsen-lag, og etter at unggutten flyttet til Stavanger for å studere flyr Byåsen han inn til alle kamper resten av sesongen. Viking, Sandnes Ulf og Bryne bør alle følge nøye med.

Se statistikk og spillerprofil her: Andreas Solstrand Fossli

Oppdatert: Fossli forlot Byåsen til fordel for FK Vidar i vinter, men avbrøt studiene i Stavanger og flyttet hjem til Trøndelag etter kort tid. Dermed blir han inntil videre værende i 2.divisjonsklubben hvor han tidvis briljerte i fjorårets sesong.

Fotballkanalen

268 Artikler