Trenerbytte gir kun umiddelbar effekt

Det finnes ulike studier på dette. Den umiddelbare effekten er merkbart positiv. Men i første kamp etter at en trener har forlatt sin post, er den minimal. I de påfølgende kampene er det derimot en betydelig positiv effekt av et trenerbytte.

«E24» forsket for en del år siden på dette fenomenet. De studerte resultatene, der trenere var blitt tvunget til å gå, i eliteserien over en periode på 20 år. Totalt inngikk 1.210 resultater og 49 trenerbytter i undersøkelsen.

Sterk tendens i kamp to og tre

Klubbene som kvittet seg med treneren midt i sesongen hadde i snitt vunnet 27% av kampene inntil treneravgangen. I den første kampen etter trenerbyttet, økte seiersprosenten til 32% – altså en svak økning.

I kamp to etter trenerbyttet så man imidlertid en merkbar positiv effekt. Da økte seiersprosenten til 43%, mens vinnerprosenten i den tredje kampen var hele 47%.

Sterke tall på hjemmebane

Denne tendensen var videre sterkest på hjemmebane. Da viste tallene for kamp to og tre henholdsvis 57 og 68 i seiersprosent. Dette er høyt over hjemmestatistikken før trenerbyttet som kun viste 34% seire på hjemmebane.

Nyvunnet entusiasme hos spillerne, samt et forventningsfullt hjemmepublikum kan være noen av faktorene som forklarer de sterke tallene på hjemmebane.

Les mer om hva Egil «Drillo» Olsen tenker om fenomenet hjemmebanefordel.

Spill på oddsen

Liker du å spille på oddsen kan det altså være smart å spille på seier i kamp to eller tre etter et trenerbytte. Sannsynligheten for seier er i virkeligheten større enn det bookmakerens odds gjenspeiler. Rett og slett fordi informasjonen om trenerbytte-effekten hos mange bookmakere ikke er innbakt i oddsen.

Har ingen betydning å sparke treneren

Studier viser imidlertid at på sikt har det nærmest ingen ting å si om man bytter trener eller ikke. Den umiddelbare effekten kan forklares ved at en trener alltid må gå på et tidspunkt der resultatene over tid har vært skuffende. Og på sitt aller svakeste. Etter en serie skuffelser er det nærmest en regel at resultatene beveger seg tilbake mot normalen.

Etter en rekke negative prestasjoner, vil lagene friskne til av seg selv, uavhengig av beslutningen om å sparke eller beholde treneren, ifølge en italiensk studie av Maria De Paola.

Dette støttes av BI-forsker Jan Ketil Arnulf. Gjennom en analyse av treneravganger i norsk eliteserie i perioden 1995-2006, viste det seg at det ikke hadde noen betydning å sparke treneren. I forhold til resultatene.

To studier fra Tyskland og Italia viser at det samme er tilfelle på kontinentet. De finner heller ingen positiv effekt av å bytte ut treneren når laget gjør det dårlig.

De italienske lagene som kvittet seg med treneren hadde, ikke overraskende, nettopp vært gjennom en periode med mye motgang. Med ny trener ble poengfangsten bedre, men det samme mønsteret var også tydelig hos lag som fortsatte med samme trener etter tilsvarende dårlige resultater.

Bedre resultater ved å beholde treneren

Denne trenden var også tydelig i Arnulfs studie av den norske eliteserien. Faktisk gjorde de som valgte å beholde treneren det enda bedre enn de som hentet inn en ny trener. I snitt fikk klubbene som beholdt treneren i en situasjon der andre gikk til oppsigelse, nesten tre poeng mer i løpet av de neste 15 kampene.

I Tyskland viser studier det samme. Forskerne har her sammenlignet målforskjellen til lag som sparker treneren med lag som beholder treneren i samme situasjon. De mener at forholdet mellom scorede og innslupne mål gir et riktigere bilde av lagets evner, enn kun å se på poengfangsten. Men tyskernes konklusjon er like klar.

– Å avsette treneren midt i sesongen har i bunn og grunn ingen effekt på den påfølgende prestasjonen til laget, skriver Andreas Heuer som er professor i fysisk kjemi ved Universitetet i Münster.

Som sine italienske kolleger sporer Heuer bedringen i prestasjoner etter et trenerbytte tilbake til det man innenfor statistikken kaller en «bevegelse mot det normale».

Vår tidligere landslagssjef, Egil «Drillo» Olsen, opplevde en enorm opptur etter at han overtok treneransvaret i Vålerenga midtveis i 1998-sesongen. VIF økte poengfangsten med 1,6 poeng per kamp resten av sesongen. «Drillo» har likevel kommet med uttalelser som støtter studien til Andreas Heuer.

«Drillo» mente at mesteparten av den påviste effekten kan forklares av tilfeldigheter fordi et lag nesten alltid skifter trener i en periode hvor laget underpresterer. Et lags prestasjoner svinger litt tilfeldig gjennom sesongen. De fleste lag har som regel gode og dårlige perioder gjennom sesongen, og trenere blir systematisk byttet ut etter en dårlig periode. Han mente at den gode perioden ofte ville ha kommet uansett på grunn av de tilfeldige svingningene.

Treneren er overvurdert

Heuer vektlegger også at et skifte av trener mellom to sesonger gir samme nulleffekt. Likevel er det ofte treneren som får skylda, eller æren, selv om mange andre faktorer også spiller inn.

– Trenerens betydning for lagets prestasjoner er sannsynligvis mindre enn 15 prosent, mener Heuer.

Jan Ketil Arnulf går enda lenger:

– Ledelse er en illusjon som virker når vi tror på den. Lederen er egentlig overflødig, sier han, og lurer på hva beslutningstakerne i fotballklubbene tenker på.

– Den kunnskapen som er nødvendig, er tilgjengelig allerede. Den samlede kompetansen i laget og klubben er viktigere enn enkeltpersoner.

Nordlie-effekten

Tom Nordlie hadde sterke tall som redningsmann tidligere i sin trenerkarriere. Nå ser det ut som han har utspilt sin rolle i norsk toppfotball. Hans trenerkarriere i Skeid endte nylig med nedrykk fra 1.divisjon. Men han ble hentet inn til LSK for å lede dem i de to kvalifiseringskampene mot Start. I håpet om nok en gang å redde et lag i motgang.

En klar 4-0 ledelse i kamp 2, endte med et raskt hat-trick i mot. 4-0 ble til 4-3 og 5-5 sammenlagt. LSK rykket ned etter 45 år sammenhengende i Eliteserien. «Redningsmannen» Nordlie ble i stedet syndebukk. To nedrykk på kort tid ga ham en uppercut det kan ta lang tid å lege.

Seieren i kamp 2 som trener underbygger likevel statistikken nevnt i denne artikkelen.

Stol-lek

Trenerkarusellen vil fortsette å snurre i høyt tempo, som en evig stol-lek på trenerbenkene. Og man kan hele tiden spekulere i hvem som blir den neste.