EURO EM 2020

Europamesterskapet i 2020 vil bli holdt i tretten forskjellige byer for å feire at det er 60 år siden det første europamesterskapet. Les deg opp på formatet, de 12 vertsstadionene og hvordan man kan kvalifisere seg her.

Hvorfor holde EM i så mange nasjoner?

UEFA-president Aleksander Ceferin sa at «Det er en stor tilfredstillelse i å ha muligheten til å bringe EM 2020 til så mangen land og byer, for å se fotballen bli brukt som en bro mellom land og få mesterskapet nærmere fansen, som faktisk er det essensielle for sporten». Dette er et engangstilfelle på grunn av feiringen av EMs 60 år, og i 2024 er det Tyskland som kommer til å være vertsnasjon alene.

Vil vertslandene bli automatisk kvalifisert?

Det har vært vanlig i tidligere mesterskap at landet/landene som er vertsskap for mesterskapet automatisk blir kvalifisert. Sånn vil det ikke bli i 2020 da hele tretten forskjellige land er verter. Derfor må alle UEFAs 55 forbund ut i den samme kvalifiseringen.

Vil vertslandene spille hjemme?

De vertslandene som kvalifiserer seg til mesterskapet vil bli garantert to hjemmekamper i gruppespillet, men det vil ikke bli gitt slike garantier i utslagsrundene. Men maksimum to vertsland vil havne i samme gruppe.

Gruppene vil som vanlig bli sammensatt på bakgrunn av seeding og en trekning, men det vil også bli tatt hensyn til reiselengde.

Hvordan kvalifiserer man seg til EM 2020?

Kvalifiseringen til EM i 2020 vil foregå omtrent som før. De 55 europeiske nasjonene vil bli plassert i totalt ti grupper, fem grupper med fem lag og fem grupper med seks lag.

De to øverste nasjonene i hver gruppe er kvalifisert til europamesterskapet 2020. Det vil se at 20 lag kvalifiserer seg via EM-kvaliken. Da er det fire plasser igjen, som vil gå til det beste laget fra hver av divisjonene i UEFA Nations League som ikke allerede er kvalifisiert.

EM-kvalifiseringen starter i mars neste år, og kommer til å bli ferdigspilt i løpet av 2019. Når alle lag har kvalifisert seg i november neste år vil de beste lagene fra hver UEFA Nations League-gruppe som ikke klarte å kvalifisere seg via EM-kvalifiseringen spille playoff om de fire siste plassene i mars 2020.

Så langt ligger Norge ann til å bli rangert i seeding-gruppe tre eller fire (rangert som nummer 52 i verden på FIFA-rangeringen). Med andre ord kommer Norge til å kjempe om de to plassene i sin gruppe med enten to eller tre bedre rangerte lag, og dermed kan gruppeseier i UEFA Nations League raskt være den enkleste veien til mesterskapet.

Les mer om Nations League her.

Hvordan blir turneringsformatet?

Formatet vil bli det samme som i EM 2016. Det var det første mesterskapet med 24 lag i seks grupper, mot 16 lag i fire grupper som tidligere.

De to øverste lagene i hver gruppe går videre til utslagsrundene, sammen med de fire beste lagene som havner på tredjeplass.

Hva er vertsbyene i EM 2020?

Totalt 13 arenaer og byer vil bli vertskap for mesterskapet. Én by vil stå for finale og begge semifinalene. Fire byer vil få tre gruppespillskamper og  én kvartfinale hver. Mens åtte byer får tre gruppespillskamper pluss hver sin 16-delsfinale.

London:

England, Wembley stadion
Kapasitet: 90.000

Wembley stadion i London kommer til å være vertskap for de 3 siste avgjørende kampene. På 90.000-seters stadionet vil man få muligheten til å se de to semifinalene pluss finalen. Opprinnelig var dette alle kampene som skulle bli spilt på Wembley, men på grunn av problemer med fremdriften av nye Eruostadium i Brussel trakk UEFA Belgia som verter for EM 2020, og ga de fire kampene som opprinnelig skulle bli spilt i Brussel til London. Det er tre gruppespillskamper og en 18-delsfinale.

Baku:

Aserbajdsjan, Olimpiya Stadion
Kapasitet: 69.000

Olimpiya stadion i Baku, Aserbajdjsan vil være vertskap for tre gruppespillskamper og en kvartfinale.

Munchen:

Tyskland, Fussball Arena Munchen
Kapasitet: 75.000

Munchen får tre gruppespillskamper og en kvartfinale på hjemmebanen til Bayern Munchen, bedre kjent som Allianz Arena.

Roma:

Italia, Stadio Olimpico
Kapasitet: 72.000

På nasjonalarenaen til Italia og hjemmebanen til Roma og Lazio vil vi få tre gruppespillskamper og en kvartfinale.

St. Petersburg:

Russland, Saint Petersburg stadion
Kapasitet: 68.000

I St. Petersburg får dem også tre gruppespillskamper og en kvartfinale på Saint Petersburg stadion som også er vertskap for gruppespillskamper, 16-delsfinaler og semifinaler under VM I Russland.

Amsterdam:

Nederland, Amsterdam ArenA
Kapasitet: 54.000

På hjemmebanen til Ajax og Nederland vil vi kunne se tre gruppespillskamper og en 16-delsfinale.

Bilbao:

Spania, Estadio de San Mamés
Kapasitet: 53.000

Hjemmebanen til Atheltic Club Bilbao vil være vertskap for tre gruppespillskamper og en 16-delsfinale.

Bucharest:

Romania, Puskás Ferenc Stadion
Kapasitet: 56.000

Romanias nasjonalarena blir rehabilitert til EM 2020 og vil få tre gruppespillskamper og en 16-delsfinale.

København:

Danmark, Parken
Kapasitet: 38.000

København blir skandinavias representant i mesterskapet når FC København og Danmarks hjemmebane Parken får tre gruppespillskamper og en 16-delsfinale under mesterskapet.

Dublin:

Irland, Dublin Arena
Kapasitet: 51.000

Irlands nasjonalarena, bedre kjent som Aviva Arena i Dublin skal huse tre gruppespillskamper og en 16-delsfinale.

Glasgow:

Skottland, Hampden park
Kapasitet: 52.000

Glasgow og Skottland blir det tredje bidraget fra de britiske øyer under mesterskapet og vil huse tre gruppespillskamper og en 16-delsfinale.

Europamesterskapet 2020 går av stabelen i juni 2020.

200% opp til 1000 NOK

1. Unibet

100% opp til 1000 NOK

2. Guts

100% opp til 1000 NOK

3. Rizk

50% opp til 1000 NOK

4. ScandiBet

500% opp til 500 NOK

5. ComeOn

5x Free Bets a 100 NOK

6. MrGreen

Sponset innhold | Regler og vilkår gjelder | 18+ | Bonus kun for nye kunder