Brutal kollaps for HBK

Lagbilde HBK

Det er seks år siden HBK sjokkerte fotball-Norge med å vinne 1-0 borte mot Rosenborg. Det skjedde 16.mai, selve festdagen i norsk fotball. Etter 17 runder den sesongen lå laget på fjerde plass. HBK ble nevnt som en reell medaljekandidat.

De endte sesongen som nr. 13 og berget plassen med et nødskrik. De vant ikke en eneste kamp på sesongens 13 siste kamper. Det var et signal om en snarlig nedtur. Det som i løpet av få år, trolig ble norgeshistoriens mest brutale fall i divisjonssystemet.

HBK var en gang et spennende prosjekt. Som en god vin som skulle eldes og bli bedre år for år. De rykket opp til Tippeligaen i 2009. De spilte i toppserien også i 2010, 2012 og 2013. Så krasjet alt. Vinen ble ødelagt. Nesten to tiår på de to øverste nivåene var over. HBK i ferd med å bli glemt. Et avsluttet kapittel i norsk toppfotball.

Fra 2013 til 2018 raste de hele veien fra Tippeligaen og ned til Norsk Tipping-ligaen, nivå fire. Vi lurer på hvordan et slikt fall er mulig. Tre nedrykk på fem år er katastrofe for en klubb som endelig hadde funnet veien til toppen.

– I disse årene har det vært for liten kontinuitet både i styret, administrasjonen, trenerapparatet, samt spillerstallen. Det er naturlig med utskiftninger når det går dårlig, men når det må «startes på nytt» hver eneste sesong blir det tungt. Økonomien har mye å si, og nedrykk rammer klubben hardt. Da blir det vanskelig å ruste seg for direkte opprykk og snarlig suksess igjen, forteller lagkaptein Tor Øyvind Hovda som har erfaring fra toppfotball både i Norge og Sverige.

Rik onkel

Klubbens eventyr hadde aldri vært mulig uten betydelige bidrag fra Aage Thoresen. Eiendomsmagneten og milliardæren har pumpet inn penger i en årrekke. Spesielt når tallene har blinket rødt har Thoresen vært god å ha. Klubben har flere ganger vært på randen av konkurs, men i siste liten blitt reddet av sin rike onkel.

Samtidig viser det baksiden ved å være avhengig av en slik person. Pengene blir ofte forvaltet dårlig og budsjettene overskrides. I HBK gikk det over stokk og stein gjennom flere år. Da blir det et tidsspørsmål før en mann som Thoresen snører igjen sekken og setter en stopper for penger som flyr rett ut av vinduet.

Tor Øyvind Hovda har imidlertid en klar formening om klubbens rike onkel;

– Aage Thoresen er og har alltid vært viktig for Hønefoss BK. Uten han hadde aldri HBK fått oppleve å være i Tippeligaen. Men alle sponsorene til HBK er særdeles viktig for å opprettholde sportslig satsning. Så kan det tenkes at pengebruk og prioriteringene i klubben ikke har vært heldig opp gjennom årene, men det er også lett å si i ettertid. Jeg mener det aldri er negativt å ha en rik onkel i ryggen, men det er avgjørende at man forvalter pengene riktig fra klubbens side.

Daglig leder, Runar Vinjevoll, ønsker ikke å uttale seg om Thoresen spesielt, men fokuserer heller på viktigheten av samtlige sponsorer.

– Uten hans (Thoresen) og alle de andre sponsorenes støtte, store og små, ville det ikke vært mulig. Mange sponsorer har redusert i takt med nedrykkene, men svært få har trukket seg ut. Vi har også fått noen nye sponsorer og har god støtte fra lokalt næringsliv, forklarer Vinjevoll.

HBK er en klubb der enkeltpersoner ofte har bekledd mer enn en stilling. Vinjevoll ønsker ikke å kommentere sine forgjengere, men forklarer at de nå jobber målrettet og sammen for å unngå at man blir for avhengig av enkeltpersoner;

– Vi har etablert ulike utvalg som skal jobbe med bredde, topp, anlegg, samt et jenteutvalg. Det baseres på frivillighet og sørger for kontinuitet.

Les også:
Vi har snakket med Norges kanskje mest trofaste supporter, «hjælmen».

Manglende fotballkultur

Hønefoss har aldri vært en typisk fotballby. Tilværelsen i lavere divisjoner medførte at mannen i gata fant seg andre klubber. Vålerenga, Strømsgodset og Stabæk er kun en drøy times kjøretur unna. Mange konverterte tilbake når HBK rykket opp. Likevel ble det aldri ordentlig liv i byen, selv på kampdag mot Tippeliga-motstand. Bortelagets supportere «vant» byen allerede før kampstart.

Hovda kaptein HBK

Kaptein Tor Øyvind Hovda tar nok en sesong på nivå fire med klubben i sitt hjerte. Foto: Runar Vinjevoll.

Det tar selvsagt tid å bygge opp en fotballkultur. Det avhenger av at klubben er etablert og har vært i toppfotballen over tid. Hønefoss har aldri vært en slik klubb. Når de endelig ble en del av eliten tok tilværelsen altså brått slutt.

– Jeg følte virkelig at vi var i ferd med å bygge noe de årene vi var i Tippeligaen. Det er fremdeles folk som reiser ens ærend til Bodø, Melbu og Narvik for å se oss spille, noe som gir oss spillere en ekstra motivasjonsfaktor.

– Så er det naturlig at interessen vokser med resultatene, men vi i klubben har alltid noe å gå på for å skape større engasjement om fotballen. Vi spillere har et ansvar for å være synlig i lokalsamfunnet, og dette jobber vi med hver dag. Vi ønsker at folk i regionen skal få trua på oss igjen, at de har lyst til å identifisere seg med HBK, sier Hovda.

Kontinuitet i alle ledd

Klubbens kaptein var inne på liten kontinuitet gjennom hele klubbens organisasjon, og mente det var en medvirkende årsak til nedturen. Hovda blir engasjert og forklarer nærmere;

– Jeg mener fokuset bør være å bygge klubben til en stabil organisasjon. Da trenger man arbeidsro for trenere og ledere, kontinuitet i alle ledd, edruelighet og bevissthet når det gjelder pengebruk. Det er også viktig at vi utvikler lokale spillere. På den måten vil også interessen og engasjementet i lokalsamfunnet øke.

Oversikt: Stadionutbygginger i Eliteserien og OBOS-ligaen.

Nytt eventyr

Nedrykkene til HBK er et sorgens kapittel. Spørsmålet er om de klarer å gjenreise klubben og skape et nytt fotballeventyr. I årets sesong endte klubben på fjerde plass i 3.divisjon, men fem seire de siste seks kampene viste tegn til optimisme. De tapte kun 1 av sine 17 siste kamper. Uten mange skader i forsesongen, kunne det endt med opprykk.

Kaptein Tor Øyvind Hovda har valgt å ta en ny sesong på lavere nivå. Kjærligheten til HBK er tydelig, og han tilfører klubben mye med sin erfaring fra øverste hylle. I tillegg er det nå klart at Alexander Groven returnerer til Norge og spill for HBK fra neste sesong. 27-åringen kommer fra profftilværelse på Island, men har også spilt for Sarpsborg 08, samt to tidligere perioder i Hønefoss BK.

– Ja! Svarer Vinjevoll kontant på spørsmålet om vi får se HBK tilbake i toppen av norsk fotball, før han utdyper;

– Vi har mange viktige sponsorer som ønsker å bidra til at vi kommer tilbake, og et budsjett som gjør det mulig å knytte til oss spillere som Hovda og Groven. Men, vi jobber nå også målrettet for at regionen skal utvikle egne spillere som blir klare når vi er tilbake på et høyere nivå, avslutter en optimistisk Runar Vinjevoll.

Les videre:
Vi har snakket med Mr. HBK selv, Frode Lafton. Les hva han tenker om klubbens kollaps.