Det spilles på kunstgress i Eliteserien

Maratontabell Eliteserien

Diskusjonen om det er best med kunstgress eller naturgress i Eliteserien er nok en diskusjon alle aldri blir helt enig i. Argumenter både for og i mot kan være gode, men det er ikke lenger tvil om at kunstgress er kommet til toppfotballen for å bli.

Seks stadioner med naturgress igjen i Eliteserien

Fra den første fotballbanen som fikk kunstgress i 1977, Harstad stadion, har utviklingen sakte men sikkert fått oss dit vi er i dag der flertallet av norske toppfotballbaner er kunstgressbaner. Og med klimaet vi har i Norge er det ikke spesielt rart at såpass mange klubber har satset på kunstgress, spesielt nord i landet.

Viking stadion

Viking stadion i Stavanger byttet vinteren 2017/18 fra natur til kunstgress, som et krav for at en bank kom inn med friske midler og reddet klubben fra økonomiske problemer.

Men det var først i 2005, når FIFA endelig godtok at det ble spilt internasjonale kamper på kunstgress at utviklingen virkelig eskalerte.

Lag og arenaer med kunstgress i Eliteserien 2023

De fleste stadionene i Eliteserien som har kunstgress idag bruker den aller seneste teknologien, som ikke kan sammenlignes med den som fantes for 10-15 år siden.

Nedenfor kan du se alle stadionene med kunstgress i Eliteserien og deres respektive lag:

  • Aker Stadion – Molde
  • SR-Bank Arena – Viking
  • Aspmyra Stadion – Bodø/Glimt
  • Marienlyst Stadion – Strømsgodset
  • Sarpsborg Stadion – Sarpsborg 08
  • Skagerak Arena – Odd
  • Intility Arena – Vålerenga
  • Alfheim Stadion – Tromsø
  • Color Line Stadion – Aalesund
  • Briskeby Stadion – HamKam

Sarpsborg stadion

Sarpsborg stadion i Sarpsborg har kunstgress.

Lag og arenaer med naturgress i Eliteserien 2023

Det er nok fortsatt sånn at flertallet av dem som bryr seg om fotball, mener at fotball skal spilles på ekte gress. Men det blir færre og færre arenaer i norsk toppfotball som har det tradisjonelle underlaget.

Flertallet av landets profesjonelle spillere deler den samme oppfatningen. En undersøkelse NISO (spillernes interesseorganisasjon) utførte i 2014 fiste at 77% av spillerene i Eliteserien foretrekker naturgress.

En av de mest klassiske naturgresstadionene, Brann stadion, er heldigvis tilbake å se i Eliteserien i år, etter Brann sitt opprykk fra OBOS-ligaen sist sesong. Heldigvis, for oss som er glad i naturgress er også Stabæk tilbake i Eliteserien, og dermed er to av to lag som rykket opp lag som spiller på gress.

Les om de største stadionene i verden.

Brann stadion

Brann stadion i Bergen har hatt kunstgress oppe til vurdering. Men ser ut til å beholde naturgress i fremtiden også, trolig i en hybrid utgave.

Nedenfor kan du se alle stadionene med naturgress i Eliteserien 2023 og deres respektive lag:

  • Haugesund Stadion* – Haugesund
  • Lerkendal Stadion* – Rosenborg
  • Brann Stadion – Brann
  • Nadderud Stadion – Stabæk
  • Sandefjord Stadion – Sandefjord
  • Åråsen Stadion – Lillestrøm

*Hybridgress med innsydd kunstgress i dekket.

Flere klubber satser på hybrid

Haugesund er den nyeste klubben i Norge som har gått for hybridgress. Matten på Haugesund stadion er før denne sesongen byttet ut med en ny en som består av 90-95% naturgress, mens det resterende er kunstgress som er sydd inn i underlaget, for å gjøre det mer slitesterkt.

Lerkendal og Ullevaal er to andre stadioner som har hybridgress, men typen som er lagt på Haugesund stadion er et helt nytt patent som er i bruk for første gang i Norge. Hybridgress er langt fra noe særnorsk, og hjemmebanene til båre Zenit, Real Madrid og Milan har denne type underlag.

Kunstgress stoppet av supporterne

Klubbene har vært veldig delt i synes på kunstgress i Eliteserien, men de mindre klubbene møter som regel forståelse for at det økonomisk er mer gunstig med kunstgress da banen da kan brukes mye mer enn om det var naturgress.

Det er spesielt i de store klubbene som Rosenborg, Brann og Vålerenga det har vært størst motstand mot kunstgress, men også her har motstanden avtatt de seneste årene. I Bergen bestemte ledelsen i Brann seg for å legge kunstgress før forrige sesong, men etter massiv mobilisering av supporterne ble det arrangert et ekstraordinært årsmøte om saken, og der gikk et flertall av medlemene i klubben for å beholde naturgresset på Brann stadion, og hybridgress er nok det mest aktuelle når dekket der skal byttes innenfor det neste året.

Med Vålerenga sitt nye stadion kom vi til et veiskille, da Vålerenga ble den første av de tradisjonelt store byklubbene som spiller på kunstgress. Stabæk planlegger å bygge ny arena på Nadderud, og alt tyder på at nye Nadderud stadion vil få kunstgress. Så trenden i Norge er veldig tydelig, kunstgress foretrekkes på nye stadioner. Også Viking valgte foran 2018-sesongen å skifte til kunstgress, mye på grunn av at økonomien i det er såpass mye bedre.

Den rekordtidlige starten på Eliteserie-sesongen i 2019 gjorde også spørsmålet om hva som er best for norsk fotball aktuelt. Da ble flere kamper i de første serierundene avlyst, men faktum er at 2 av de 4 kampene som ble avlyst faktisk var kamper som skulle bli spilt på kunstgress (Ranheim – Brann og Tromsø – Strømsgodset).

  • Hvem tror du vinner Eliteserien 2023? Unibet er en bookmaker som gir deg noen av de beste odds på Eliteserien.

Miljøfarlig

Gummibiter brukt på kunstgressbaner utgjør en risiko for nærmiljøet fordi de veldig lett kommer på avveie og havner i naturen. Granulatet gir bedre demping mot underlaget i tillegg til at det gir bedre ballkontroll og ballfølelse for spillerne.

Bra og viktig for spillerne og spillet, men dessverre ikke for miljøet. Og ikke bare nærmiljøet kan bli berørt, i verste fall kan store mengder havne på avveie hvis de transporteres med nedbør via små bekker og elver og ut i verdenshavene.

I en ny rapport forskere kartlagt granulat i jord i nærheten av flere kunstgressbaner i Oslo-området. Resultatene viste at gummibitene fra kunstgressbaner har en tendens til å hope seg opp i jorden – ofte opptil flere meter fra der banene slutter. og derfor trengs det store mengder påfyll hver sesong.

Stabæk går over til kunstgress

Tirsdag 30. mai annonserte Stabæk at de umiddelbart skifter til kunstgress på Nadderud. Planen var opprinnelig å beholde gresset til ny stadion blir bygget, men på grunn av den elendige forfatningen gresset på Nadderud er i nå har klubben besluttet å gå over til kunstgress allerede i sommer.

En trist dag for Eliteserien, da Stabæk absolutt burde hatt både klima og midler til å holde et naturgress som holdt Eliteserie-standard, og man kan lure på om klubben har latt gresset forfalle med vilje, for å ha en god unnskyldning for å bytte så tidlig som mulig.

Klubben har vært helt klar i sin kommunikasjon utad at de foretrekker kunstgress, og nå har de altså endelig fått viljen sin. Kunstgresset vil bli lagt i årets sommerpause i Eliteserien.

Det er enda usikkert når byggingen av Stabæks nye hjemmearena vil starte, og når det kommer til å stå ferdig.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler